Districtsfinale 2014 - De Opkomst

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Districtsfinale 2014


Districtsfinale 4e klasse bandstoten Onderdijk
Op 2-3-en 4 januari werd in Onderdijk de finale vierde klas bandstoten verspeeld bij biljartvereniging De Opkomst. De meeste hadden oud en nieuw nog een beetje in de armen en benen.
De eerste ronde ging nog wel, de als eerste geplaatste Johan Schilder kwam hierin als beste uit de startblokken tegen Kees Jong, winst in 23 beurten.
Sjaak Steltenpool wist zijn partij nipt te winnen in 24 beurten tegen Nick Hof, 40 om 39, het leek er dus op dat hij deze dagen ook een gooi naar de titel zou gaan doen.
Ook Aad Jong tegen Jan de Vries en Theo Mol tegen Rene Manshanden wisten beide hun partijen in winst om te zetten.
In de tweede ronde werd het voor een aantal van de spelers wat te veel, hier had men duidelijk last van vermoeidheid. Sjaak Steltenpool speelde een dramatische partij tegen Cees Jong en ging hopeloos ten onder 40-16 in 25 beurten.
Aad Jong en Nick Hof konden ook nog niet imponeren wel was er winst voor Aad in 31 beurten maar het ging moeizaam.
Johan Schilder was op deze dag de meest constante factor en liet zien waarom hij als eerste geplaatst was hij won in 24 beurten van Rene Manshanden.
De toch zeer geroutineerde Theo Mol kreeg in deze tweede ronde, na later zou blijken een fatale, nederlaag te slikken en wel van Jan de Vries.
Op de tweede avond werd er wat meer van de spelers verwacht maar het viel toch allemaal niet mee het niveau van de voorwedstrijden werd door de meeste niet gehaald.
Zo verloor Johan Schilder in 28 beurten van Nick Hof en kreeg Aad Jong een tik van zijn clubgenoot Rene Manshanden 40-36 in 26 beurten.
Theo Mol en Sjaak Stelten pool wisten beide hun partij te winnen en bleven dus in het goede spoor. Na 3 ronde was alles nog mogelijk 4 man met 4 matchpunten en 4 man met 2 matchpunten.
In de vierde ronde had Johan Schilder het moeilijk tegen Jan de Vries maar wist wel te winnen 40-38 in 32 beurten. Aad Jong begon beter in zijn spel te komen en wist in 23 beurten Cees Jong van zich af te houden 40-23.
Ook Sjaak Steltenpool en Theo Mol bleven goed volgen en wisten beide hun partij te winnen waardoor nu 4 man met 6 matchpunten aan kop stonden en er nog 4 man met 2 matchpunten volgden. Het kamp was dus duidelijk in tweeën gesplitst. Er ware in principe twee poules gecreëerd.
De eerste 4 moesten het onderling gaan uitmaken wie kampioen zou worden de onderste 4 konden er voor gaan spelen om niet onderaan te eindigen.
Zaterdagmiddag was er een groot verschil in de eerste partijen, was de ene partij tussen Cees Jong en Nick Hof in 42 beurten ten einde na bijna 1 uur en 20 minuten, voor de andere partij was slechts 40 minuten nodig hierin was Rene Manshanden in maar 9 beurten te sterk voor Jan de Vries 40-9.
In de top ging het tussen Johan Schilder en Theo Mol winst werd het voor Johan in 22 beurten en hij stelde zich duidelijk kandidaat voor de eind overwinning. In de andere partij was de winst voor Aad Jong 40-13 tegen Sjaak Steltenpool , Sjaak was duidelijk de zenuwen niet de baas en haakte dus af als titelkandidaat omdat zijn gemiddelde een geweldige dreun had gekregen na twee van die belabberde partijen. Na 5 ronde dus twee man met 8 matchpunten Aad Jong en Johan Schilder.
De zesde ronde bracht Rene Manshanden weer met beide benen op de grond hij verloor in 29 beurten van Nick Hof 40-33. De andere partij werd door Jan de Vries gewonnen 40-35 in 30 beurten tegen Cees Jong. In de top werd het spannend Aad Jong liep tegen een ontketende Theo Mol op en verloor kansloos, 40-18 in 13 beurten voor Theo, die zich hierdoor ook nog presenteerde als kandidaat voor de titel. Ook Johan Schilder leek tegen een nederlaag op te lopen tegen Sjaak Steltenpool die zich weer enigszins had hersteld Sjaak maakte na 30 beurten zijn 40 caramboles Johan leek geslagen maar hij wist toch in de na beurt met 4 nog een remise uit het vuur te slepen. Dit had tot gevolg dat Johan als enige 9 punten had en Aad Jong en Theo Mol beide 8.
Zaterdagavond de laatste ronde, eerst werd er gestreden om de onderste plaatsen.
Cees Jong kon de laatste plaats eigenlijk al niet meer ontgaan maar hij wist er toch tegen Rene Manshanden nog een geweldig partij uit te halen 40-14 in 16 beurten. De andere partij bracht Nick Hof en Jan de Vries tegenover elkaar Nick pakte de winst 40-25 in 34 beurten en wist hierdoor toch nog in de top 4 te eindigen.
De twee laatste partijen moesten de kampioen opleveren grootste kanshebber was Johan Schilder.
De partij tussen Sjaak Steltenpool en Theo Mol was een eenvoudige overwinning voor Theo in 16 beurten 40-13 hierbij zat hij met een schuin oog naar de andere partij te kijken want bij remise kon het zomaar zijn dat hij kampioen zou worden het verschil met Johan Schilder was in gemiddelde maar 0,01 punt en zouden ze beide op 10 punten komen.
Even heeft Theo mogen hopen, de partij tussen Johan Schilder en Aad Jong leek tot halverwege werkelijk op een remise uit te draaien 20-20 in 9 beurten nog zo’n helft en zijn titel was een feit.
Echter wat er gebeurde is niet te zeggen maar Johan had al zijn kruit verschoten of het kwam omdat zijn dochters er waren we zullen het nooit weten. De partij werd overtuigend door Aad Jong gewonnen 40-22 in 19 beurten, hierdoor was Aad Jong een waardig kampioen en vertegenwoordigen Aad en Theo het district West Friesland bij het gewest in Purmerend.

© Copyright 1998 -2020 www.deopkomst.com
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu